Annonce

Annonce

En Roundup-flaske står på nogle fliser

Står det til regeringen, bliver det fremover forbudt at sprøjte med pesticider som Roundup på visse offentlige og private arealer. Foto: Tim Reckmann/flickr/CC BY NC 2.0

Regeringen vil forbyde pesticider på offentlige og private arealer

I sit nye udspil for grønnere byer foreslår regeringen, at brugen af sprøjtemidler forbydes på visse offentlige og private arealer.

Det skal være slut med at bekæmpe ukrudt på flere offentlige og private arealer, hvis det står til regeringen. I sit nye udspil 'Tættere på - Grønne byer og en hovedstad i udvikling' foreslår den 19 initiativer, der skal styrke den grønne omstilling i landets større byer, og et af forslagene går på at begrænse brugen af sprøjtemidler i såvel det offentlige som private.

Ifølge regeringen udgør brugen en risiko for nedsivning til vores grundvand og for naturen i byerne, og derfor ønsker regeringen "et endegyldigt stop" for at sprøjte med bl.a. glyphosat på flere offentlige og private arealer.

Forslaget vækker glæde hos præsidenten i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding.

"Rigtig god nyhed for vores natur og drikkevand, at regeringen netop har meldt ud, at de vil indføre forbud mod brug af sprøjtegifte på private og offentlige arealer. Endelig! Stort tak for det," skriver hun på Twitter.

Regeringen går i sit udspil ikke i dybden med eventuelle undtagelser for forbuddet, men skriver, at det "for eksempel" gælder flisebelagte fortovsarealer, brosten, veje og grusveje.

I en mail til Økologisk Nu uddyber ministeriet, at forbuddet gælder områder med særlig risiko for, at sprøjtemidler kan sive ned i grundvandet, hvilket er steder, hvor det øverste jordlag er gravet væk. Øvrige arealer vil ikke være omfattet af et forbud.

Derudover gælder forbuddet ikke let-nedbrydelige midler såsom pelargonsyre, der vil kunne bruges i stedet for glyphosat.

Forbuddet skal formes i tråd med EU's regler på området og vil bl.a. tage højde for relevante undtagelser som sikkerhedsmæssige hensyn og invasive arter.

Flere artikler fra samme sektion

EU-kommissær vil ikke ændre antibiotikaregler

EU vil ikke ændre eller dispensere for reglerne om veterinære lægemidler trods dansk bekymring for stigende antibiotikaforbrug. Det viser en aktindsigt, som Maskinbladet har fået.

09-08-2022 2 minutter EU

Miljøstyrelsen giver dispensation til brugen af endnu et forbudt pesticid

Danske landmænd må i en periode i år bruge pesticidet pyraflufen-ethyl i kartofler, selv om det ikke er godkendt. Miljøstyrelsen har nemlig endnu en gang givet dispensation til brug af et ellers forbudt pesticid.

12-07-2022 3 minutter Pesticider

Dyrevelfærd i økologien: Der er fortsat plads til forbedring

Økologisk Landsforening har talt varmt for at sende dyr ud på græs og give dem rum til at udleve en mere naturlig adfærd. Udelivet rummer dog også farer for dyrene.

05-07-2022 9 minutter Dyrevelfærd